Category Archives: miljö

Earth Hour!

Idag är det en av årets absolut viktigaste dagar, dagen för Earth Hour. Denna fantastiska manifestation för jorden, klimatet och miljön. En enda timma av ditt liv är allt som behövs för att göra en insats för miljön. Mellan 20.30 och 21.30 släcker du alla lampor, stänger av all elektrisk apparatur, förutom frys, kyl och eventuella livsuppehållande apparater. (Datorer, mobiler, tv och surfplattor räknas inte som livsuppehållande apparater). Ta fram stearinljus och mys i mörkret. Kanske överraska partnern med en romantisk middag i stearinljusens sken. Eller leta fram sällskapsspelen och gör upp familjemästerskapen. Passa på att umgås med varandra eller läsa en bra bok. Ni kommer märka att det är betydligt enklare än ni tror att släppa all elektronik. Låt det gärna bli en vana med elektronikfri tid, det gynnar både er själva och miljön.

Men innan det är dags för Earth Hour står lite annat på schemat för min del. I veckan kontaktade jag en mäklare i Enskede för att undersöka bostadsutbudet. Tanken på att komma ut från stan och låta ungarna växa upp i en mer lantlig miljö känns alltmer lockande. Kanske kan det bli lite självhushåll också. Vi börjar med att titta på några objekt så får vi se vad det hela landar i.

aaaa

Leave a Comment

Filed under miljö, miljöhänsyn

Vinnande diskussion!

Nu har jag mycket intressant att berätta. I fredags så var jag nämligen på en födelsedagsfest. Den anordnades av en god vän till mig som också är medlem i miljöpartiet som hade beslutat sig för att hyra fetlokal för hans 40-årskalas. Det var trevligt på alla sätt och vis, men mitt under festen så stöter jag på födelsedagsbarnets morbror. Efter att ha pratat lite om allt möjligt så kommer det snart fram att han under hela sitt liv jobbat för ett stort oljeföretag. Inom mig börjar jag koka. Jag blir riktigt arg och vill egentligen bara gå där ifrån. Trots att oljeföretagen inte kommer undan med lika mycket idag som de gjorde för 20 år sedan, är de fortfarande en av de absolut största miljöbovarna på vår planet. Det är hemskt!

Så, vi inleder en diskussion, och han tar dem till en början i försvar. Men allt eftersom fler personer samlas byter han åsikt. Och tillslut erkänner han att det företag han jobbat för åsamkar naturen oerhörd skada, enbart för ekonomiska vinsters skull. Det var en seger som fick mig att må bra. Förändringar i det lilla, i enskilda individers attityder, är oftast den plats där stora förändringar tar sin början!

Miljöbovar!

Miljöbovar!

Leave a Comment

Filed under miljö, olja

Företagens oerkända ansvar

Som ledare eller arbetare på ett företag, hur litet eller stort det än må vara, har man ett ansvar. Detta ansvar består i att försöka bedriva verksamheten på ett så miljövänligt sätt som möjligt. Detta innebär att man dels måste minimera avfall och restprodukter, men i vissa fall också välja bort vissa material eller avstå från vissa processer för miljöns skull. Detta kan påverka företagets ekonomiska vinst på kort sikt, men på lång sikt vinner mänskligheten i alla hänseenden om vi kan upprätthålla och utveckla vår levnadsstandard utan att vi förstör miljön.

Jag heter Viktor och jag är medlem i miljöpartiet. I stycket ovan förklarade jag lite av bakgrunden till varför jag brinner så starkt för miljön. I denna blogg kommer jag att försöka granska företag och makthavare för att få dem att börja tänka mer miljövänligt. Det är ibland svårt att åstadkomma denna tankeförändring hos människor som är vana att endast behöva tänka på kortsiktig ekonomisk vinst. Men jag hoppas att jag åtminstone kan få några att förstå vikten av miljöhänsyn!

Leave a Comment

Filed under miljö, miljöhänsyn